AllShield

AllShield

Persbericht: Zonne-energierevolutie op bedrijfsdaken, hoe innovaties de weg hebben vrijgemaakt voor grootschalige uitrol

Persbericht: Zonne-energierevolutie op bedrijfsdaken, hoe innovaties de weg hebben vrijgemaakt voor grootschalige uitrol

Terwijl zonne-energie in Nederland gestaag groeit, blijven bedrijfsdaken – met een bezetting van slechts 3% – een grotendeels onaangeroerd terrein in deze groene revolutie. De uitrol wordt belemmerd door discussies over brandveiligheid, constructie en verzekeringen. Echter, met recente doorbraken zoals brandveilige dakcoatings, lichtgewicht zonnepaneelconstructies, verbeterde verzekerbaarheid en flexibele financiële regelingen zoals leaseconstructies en dakverhuur, zijn deze obstakels één voor één overwonnen. Deze ontwikkelingen openen nieuwe mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om actief de transitie naar duurzame energie te maken.

Olivier Langejan van Allshield Coatings zet zich vol overgave in om bedrijfsdaken snel te voorzien van zonnepanelen. Met de recente nominatie van Allshield Blue voor ‘Innovatief Product van het Jaar’ door Cobouw, breekt een nieuw tijdperk aan in het overwinnen van hindernissen voor zonne-energie op bedrijfsdaken: “We staan aan de vooravond van een zonne-energierevolutie op bedrijfsdaken. Met een scala aan innovaties die alle belemmeringen wegnemen, zoals onze coating die door verzekeraars wordt geaccepteerd’.

 

Enorm potentieel op bedrijfsdaken

Volgens onderzoek van TKI Urban Energy is minder dan 20 km2 van de in totaal 485 km2 aan Nederlandse bedrijfsdaken uitgerust met zonnepanelen. Jeroen Bosma, projectleider PVB Nederland benadrukt: “Je zou heel Nederland van stroom kunnen voorzien door slechts 200 vierkante kilometer aan bedrijfsdaken te benutten. De verzekerbaarheid van deze daken leidde echter de afgelopen jaren tot behoorlijke kopzorgen bij iedereen en vertraging van de uitrol van grootschalige zonne-energieopwekking op bedrijventerreinen. Deze innovatie kan dus een belangrijke impuls geven aan die enorme potentiële hernieuwbare energiebron”.

 

Ongelooflijk: Slechts 3% van de bedrijfsdaken heeft zonnepanelen, ondanks dat alle belemmeringen zijn weggenomen"
Een typich Nederlandsbedrijfsterrein, alleen de omcirkelde daken hebben zonnepanelen

Bedrijventerreinen staan niet ter discussie

Een verschuiving naar bedrijventerreinen kan en is dus de enige oplossing om de afname in de particuliere markt te compenseren. Bedrijven krijgen hiermee de kans om een leidende rol te spelen in de transitie naar hernieuwbare energie, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van de voordelen zoals energiebesparing en een verbeterd bedrijfsimago.

 

Vele innovaties lossen samen de problemen op

De coating AllShield Blue van AllShield Coatings is één van de innovaties in een reeks oplossingen die de laatste tijd beschikbaar gekomen zijn. Een overzicht van de oplossingen hebben we hieronder op een rijtje gezet.. Nu de meeste weerstanden zijn weggenomen en leveranciers goed op de hoogte zijn van de belangrijke overwegingen bij de keuze voor zonnepanelen, staat Nederland aan de vooravond van een groene revolutie in energievoorziening. Bedrijven hebben nu de unieke kans om voorop te lopen in deze transitie, door hun bedrijfsdaken in te zetten voor duurzame energieopwekking. Deze stap is cruciaal voor een duurzamere toekomst en een groener Nederland. BIJLAGE: INNOVATIES OP EEN RIJTJE 

Risico-inschatting bij plaatsing zonnepanelen

Jurjen Burghgraef, van Burghgraef van Tiel licht toe: “We hebben een stappenplan ontwikkeld voor risicoanalisten van verzekeraars om de verzekerbaarheid van zonnepanelen op bedrijfsdaken te beoordelen. “De conclusie is dat met de juiste veiligheidsmaatregelen alle bedrijven die zonnepanelen op hun bedrijfsdaken willen, veelal wel verzekerbaar zijn.” 

 

Brandbare daken zijn brandveilig te maken

Olivier Langejan “Met de introductie van onze lichtgewicht A1 brandveilige dakcoating Allshield Blue, die onlangs door Cobouw is bekroond, garanderen we een veilige plaatsing van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Deze innovatieve coating verhoogt niet alleen de brandveiligheid, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en levensduur van de daken. Allshield Blue is speciaal ontworpen om te voldoen aan de strenge veiligheidsnormen, waardoor bedrijven met vertrouwen kunnen investeren in zonne-energie.”

 

Alle bedrijfsdaken verzekerbaar

Grote verzekeraars zijn inmiddels bekend met de brandveilige oplossingen en geven aan dat daken die afgewerkt zijn met Allshield Blue, zelfs met Bitumen, PVC en EPS, verzekerbaar zijn.

Te licht geconstrueerde bedrijfsdaken geen probleem meer

Erik Valks, CEO van Rable: “Ons bevestigingssysteem is speciaal ontwikkeld voor licht geconstrueerde bedrijfsdaken, waardoor ook deze daken geschikt worden voor zonnepanelen. Ons innovatieve systeem zorgt voor een veilige en stabiele montage zonder de structuur van het dak te belasten. Daarnaast is het ontwerp zo geoptimaliseerd dat het snel en efficiënt geïnstalleerd kan worden, wat tijd en kosten bespaart. “Onze oplossing maakt het mogelijk om zelfs op te licht geconstrueerde daken met beperkte draagkracht een duurzame energiebron te realiseren, waardoor meer bedrijven kunnen profiteren van zonne-energie.”

 

Innovatieve zonnepanelen revolutionaliseren zonne-energie op bedrijfsdaken

Jan Vesseur, CEO van Solarge: “Solarge maakt een revolutionaire stap voorwaarts in duurzame energieopwekking. Recent zijn we onze productie gestart nadat we de afgelopen vijf jaar ons zonnepaneel met succes hebben ontwikkeld. Ons zonnepaneel is 50% lichter dan conventionele panelen. Dit zorgt ervoor dat er mogelijkheden ontstaan bij veel bedrijfsdaken die geen conventionele zonnepanelen kunnen dragen. We gebruiken kunststoffen in plaats van glas en aluminium en daarmee hebben we ook de CO2-uitstoot tijdens de productie tot maar liefst 80% kunnen verminderen.” Bovendien benadrukt Vesseur de volledig circulaire verwerkingsopties aan het einde van de levensduur van de panelen en het ontbreken van PFAS in de zonnepanelen.

 

Lease mogelijkheden voor PV systemen

Matthijs Olieman, oprichter van ZonnepanelenDelen: “Ons concept is het aanbieden van zonnepanelen aan bedrijven via een financiële leaseconstructie. Dit is administratief eenvoudig en stelt bedrijven in staat om zonder eigen investeringen te profiteren van zonne-energie. De financieringskosten zijn daarbij lager dan wat de zonnepanelen opleveren. Zonnepanelen vormen een dubbel voordeel: ze verminderen de energiekosten en maken de organisatie duurzamer.”

Slim energiesysteem
Maarten Landman van Zonnestroom Nederland: “Veel bedrijven hebben grote uitdagingen rondom het krijgen van een grotere netaansluiting. Vanuit Zonnestroom Nederland zorgen wij dat bedrijven en ontwikkelaars kunnen bouwen aan hun bedrijven door middel van slimme energiesystemen. Een onderdeel van deze systemen is in veel gevallen een zonnestroominstallatie. Hierdoor is het positief dat we door middel van de coating van AllShield een PV installatie kunnen realiseren op de locatie waar het verbruik plaatsvindt, waar voorheen deze optie niet mogelijk was.”

Netcongestie is deels oplosbaar 

Elwin van der Klis, adviseur netcongestie en bedrijventerreinen: “Netcongestie is een bekend obstakel, maar voor bedrijven die zelf zonnepanelen plaatsen, hoeft dit in principe geen probleem te zijn. Er zijn meerdere oplossingen, zoals het uitschakelen (curtailen) van panelen bij stroomoverschot, maar vooral het beter inzetten van zonnepanelen voor eigen verbruik – door omzetting of opslag. In veel processen is een grote warmtevraag en zon kun je prima omzetten in hitte (power-to-heat). Deze slag kunnen veel ondernemingen nog maken. Een batterij is natuurlijk ook een goede vorm voor vertraagd aanwenden van je zonne-energie. De toekomst biedt nog meer mooie mogelijkheden, zoals energie delen met de buren.”

Steeds meer bedrijfsdaken worden zonnedaken

Esther Zumpolle, Zonne-adviseur bij Gemeente Rotterdam: Als Servicepunt Zon voor Bedrijven helpen wij Rotterdamse ondernemers met de ontwikkeling van hun zonnedak. Het komt regelmatig voor dat de opstalverzekering extra eisen stelt aan de brandveiligheid van het dak, waardoor een project economisch onhaalbaar werd. Gelukkig zijn er meer en meer betaalbare alternatieven beschikbaar waaronder de brandveilige coating van AllShield waardoor er tóch een zonnedak kan komen met het vertrouwen van de verzekeraar. We kunnen niet wachten om meer daken van panelen te voorzien.”

 

Samenvatting:

AllShield Blue is een revolutionaire dakcoating die een reeks voordelen biedt voor pandeigenaren, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Door het aanbrengen van AllShield Blue op oudere daken kunnen pandeigenaren en bedrijven veilig en efficiënt zonnepanelen installeren, terwijl verzekeraars profiteren van lagere risico’s en kosten. Dit maakt AllShield Blue tot een aantrekkelijke en verstandige keuze voor iedereen die betrokken is bij het plaatsen van zonnepanelen op oudere daken.

 

Over AllShield Coatings B.V.

AllShield Coatings B.V. is de producent van brandwerende coatings. Het bedrijf is gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel en ontwikkelt en produceert high-tech coatings voor brandwerende dakafwerking, INpakt gevelpanelen voor gevelafwerking, coatings voor versteviging van prefab bouwcomponenten, betonreparatie coatings en brandwerende coatings voor infrastructuur.

 

Voor meer informatie over AllShield Blue en de mogelijkheden:

AllShield Coatings B.V.,  

dhr. Olivier Langejan 

tel: +31 (0)10-272.00.09 

e-mail: dak@allshieldcoatings.com   

website: www.allshieldcoatings.com

 

voor de Pers

Beeldmateriaal is te zien op de website www.allshieldcoatings.com. Voor groot formaat digitale bestanden in .eps of een ander formaat  kunt u een mail sturen aan dak@allshieldcoatings.com.

 

Branddag 29 juni 2023
14:00 of 16:00

Demonstratie van onze brandveiligheidscoatings
voor bitumen daken, zonnepanelen, EPS & parkeergarages op onze locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel. Meld je nu aan. Dan bellen we je voor een afspraak.